Hou je van hout maar niet van het werk?

Hout heeft een bepaalde natuurlijke charme.
Het zorgt voor een bepaalde warme sfeer in huis.
Maar hout vraagt ook wel veel jaarlijks onderhoud
Je moet het ieder jaar schuren, poenen, insmeren met wax,… Ieder jaar weer opnieuw.
Ik zie daar persoonlijk wel wat tegen op en zeker niet naar uit.
En jij? Zie jij er ook zo tegenop, al dat werk dat een houten vloer of wand met zich meebrengt.
Ik hou wel van de uitstraling dat hout met zich meebrengt en het gevoel van de houtnerven in de vloer vind ik wel aangenaam aan mijn blote voeten.

Jij houdt daar vast en zeker ook wel van. De natuurlijke uitstraling van hout en het heerlijke gevoel van de houtnerven aan je blote voeten kan men niet maken in keramische tegels.

Dat denk je maar!!!
Want er is een zeer mooi alternatief dat bovendien niet het jaarlijkse onderhoud vraagt dat hout vraagt. Het is voor deze tegels genoeg om er een natte dweil overheen te wrijven.

Het alternatief waar ik het over heb heet:
keramisch parket.

Imitatie houtsoorten :

Door de nieuwste print technieken is er imitatie keramisch parket te vinden van iedere houtsoort. Franse Eik, Europese Eik, Merbau, Notelaar, Wengé, Teak, Bamboe, Jatoba, Kambala, Esdoorn, Grenen, Afzelia … De productie zorgt er zelfs voor de nerfstructuur voelbaar is aan het tegeloppervlakte. Zo is het moeilijk tot bijna onmogelijk de echte parket en de keramische imitatie parket van elkaar de onderscheiden wanneer deze ligt op de vloer.

Koud aan de voetjes:

Keramische tegels voelen wel wat kouder aan dan hout, maar het voordeel aan keramisch parket tegenover houtparket of laminaat is dat je keramische parkettegels perfect op vloerverwarming kan leggen. Keramische vloertegels zijn namelijk niet gevoelig aan krimp en uitzetten bij temperatuurswisselingen van kou en warmte. Dit is wel het val is bij houten parket of laminaat.

Onderhoudsvriendelijk.

Keramische parket tegels vragen niet om jaarlijks geschuurd, gewaxt en gepoent te worden. Het is voor keramische parket meer dan genoeg als je er regelmatig gewoon eens over gaat met een vochtige dweil al dan niet met een onderhoudsproduct. Het is dus heel wat tijd gewonnen tegenover het waxen poenen en schuren van de houten vloer en wand.

Leg patronen niet te doen met keramische tegels:

Ik hoor je al zeggen dat je houd van de vele soorten legpatronen van parket. Keramische parkettegels kan je gewoon in dezelfde verschillende legpatronen leggen als houtparket.
Visgraat, Versailles, mozaïek,…
Keramische parket heb je in vele formaten en is gemakkelijk te versnijden, daardoor zijn de legpatronen makkelijk zelf te leggen.

Natuurlijke charme in de badkamer

Natuurlijke charme in de badkamer:

Hout geeft een bepaalde gevoel van warmte en straalt charme uit. Wat ook wel leuk zou zijn in de badkamer. Doordat Keramische parket niet vocht gevoelig is kan keramische parket perfect in de badkamer. Eventueel zelfs op de vloer of wand in de inloopdouche.

O nee de Kinderen zijn er weer met hun fietsjes en hun vuile schoenen:

Kinderen zijn soms wild en luisteren niet altijd als ze schoenen moeten uit doen binnen. Ook met hun fiets binnen is niet altijd fijn. Steentjes in de schoon zolen en tussen de bandjes van de fiets maken soms krassen op laminaat of parket. Bij keramisch parket ga je dit niet hebben. Keramische tegels zijn gebakken tegels waardoor ze krasbestendig zijn. Ook na een regenbui lopen kinderen zonder na de denken naar binnen soms maar even of te drinken en maken ze modderplekken. Geen angst een natte dweil er over en alles is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Dieren groot en klein met hun ongelukjes:

Kleine dieren hondjes zijn niet altijd zinderlijk wanneer ze in de familie komen ook kunnen ze soms ongelujes hebben als ze bag zijn. Katen en honden moeten net als mensen soms ook overgeven als ze ziekjes zijn. In hout parket en laminaat dringt dit in. Keramische partket tegels zijn niet poreus dus geen probleem dat dit op keramische tegels gebeurt. Enkel een vodje en het is zo weer opgeruimt. Moest de kat wild in het rond springen waardoor er iets op de grond valt zoals een vaas. De vaas en de bloemen zullen spijtig genoeg wel kappot zijn maar het water zal niet in de tegels dringen en kan gewoon opgedweilt worden.

Combineren maar:

Keramische parket is mooi combineerbaar met gewone vloer en wandtegels. Een speciale maar zeker een mooie combinatie is parket tegels rond een keramische tegel leggen. Dit zorgt voor een hele eigenzinnige en speelse uitstraling.

Afwerking:

Voor elke keramische parket tegels zijn er plinten mogelijk.

Plaatsing voor de doe het zelver:

Hoe langer de tegels zijn hoe meer kans dat je hebt dat ze wat bol zijn. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit maar dit komt door het bakproces. Maar als je deze zelf wil plaatsen zijn er handige hulpmiddeltjes om deze tegels recht te lijmen. Ook mag je keramische parket tegels niet half-half leggen of allemaal gelijk. Dit mede om geen extreem lage of hoge stukken te verkrijgen door de bolvorming van de tegel. Het verlijmen is dubbel dit wil zeggen zowel ondergrond als onderkant tegel. Kleine voeg van minstens 3 minimeter. dit zorgt er voor dat voegen gemakkelijk gaat maar zorgt er bovendien voor dat je mooi en gelijkmatig kan voegen. Er moet geen beschermlaag over de vloer alvorens te gebruiken. Iets wat bij een houtparket vloer wel aan te raden is.
Ben je zelf niet zo handig en ken je niet direct iemand die het kan. Geen probleem er zijn tal van vloerders en aannemers die dit zeker met vakmanschap kunnen volbrengen.

Hout buiten:

Veel mensen hebben Bankarai op hun terras liggen. Banarai raakt op termijn verzadigd van vocht en word daardoor glad. Van bankirai bestaat er ook al een imitatie keramische parket tegel. Deze doordat ze niet poreus is kan vocht niet in de tegel en raakt hij ook niet verzadigd. De ribbels deze ook in de bankarai planken te vinden zijn zorgen voor antislip. Als je andere houten platen buiten hebt liggen als terras, padje of brug zal je vast al ondervonden hebben dat je ook die elk jaar weer moet schuren en schilderen. Keramische parket kan je in diverse houtimitaties vinden waardoor je zeker een ideaal alternatief vind in het gamma. Er bestaan keramische parkettegels van 2 cm dik. Deze zijn speciaal ontworpen voor buiten. 2 cm dikke tegels kunnen zelfs op tegeldragers of los op het gras gelegd worden. Voordeel buiten dat deze niet moeten geschuurd en geschilderd worden is dat keramische tegels ook niet poreus zijn waardoor mosvorming oppervlakkig zit en met een doekje er zo af te vegen is. Ook vlekken kunnen er niet indringen. Wel zijn ze bij vochtig weer glad zijn maar met een beetje voorzichtigheid ideaal voor buiten te leggen.

De algemene conclusie die ik kan trekken:

Keramisch parket kan door de veelzijdigheid in ieder interieur modern, klassiek, landelijk enz. en in iedere ruimte van de zolder tot in de kelder gelegd worden. Op vloer of tegen de wand.
Kan eventueel ook buiten gebruikt worden. Al dan niet de 2 cm kiezen in plaats van de gewone 1 cm dikte.
Parket tegels zijn niet vocht gevoelig. Waardoor ze ook in vochtige ruimtes zoals toiletten of badkamer perfect te gebruiken zijn op vloer en wand.
Krimpt of zetten niet uit bij temperatuurwisselingen. Dus kunnen zonder problemen op vloerverwarming.
Krassen maken geen kans dus kinderen en dieren kunnen lekker hun uitleven op de keramische tegel.
Enkel een natte dweil of vod zorgen al dat alles weer netjes is dus geen schrik voor kleine ongelukjes in en buitenshuis.
Hoe groter de keramische parket tegels hoe meer de kans dat ze wat bol zijn maar hiervoor bestaan er handige hulpjes om deze recht te trekken voor zelf te lijmen of te laten plaatsen.

Zit je na het lezen voor deze blog met vragen: aarzel niet om ons te contacteren via ons contactformulier of kom langs in onze showroom.