Kwaliteitsvolle natuur- en keramische tegels - brievenbussen & toebehoren

BETONPLAAT WAT NU?

Vele mensen die renoveren komen er tijdens het verbouwen achter dat ze een betonplaat hebben liggen op hun terras en oprit. En komen dan bij ons voor een antwoord. Spijtig genoeg hebben ook wij niet altijd een kant en klaar antwoord.

Dit omdat er diverse mogelijkheden zijn en niet elke mogelijkheid voor iedereen toe te passen is om het probleem van de betonplaat op te lossen.

Ook zijn er mensen die niet weten dat de betonplaat een probleem kan worden in de toekomst. Om beton een beetje te begrijpen moet je eerst de geschiedenis en de bedoeling weten waarom deze betonplaat hier ligt.

Beton vroeger:

Beton is sterk -Wat natuurlijk ook zo is-. Daarom werd het vroeger aangeraden als ondergrond voor het terras, de oprit, de padjes,… . Alleen heeft beton -spijtig genoeg – een groot nadeel: het laat geen water door. Het is te sterk met andere woorden.

Beton nu:

Tegenwoordig word er eerst steenpuin gestort met daarboven stabilise als ondergrond. Het is sterk maar degelijke tijd laat het ook nog water door. Het gebeurt dat de betonen foltering dat onder het huis word gegoten tot buiten de woning reikt. Maar dit is veel minder dan dat vroeger het geval was.

Eigenschappen van Beton:

Beton is berensterk. Het is niet poreus. En laat geen water door. Door deze goede eigenschappen van beton word beton gebruikt als foltering en vroeger als ondergrond.

Gevolg:

Aan deze goede eigenschappen van beton zitten ook wat gevolgen aan vast. Zo kan regenwater niet weg van onder de tegels na dat regenwater door de voegen onder de tegel zijn geraakt. Bijvoorbeeld bij hevige regenweer. Het water kan niet weg geraken. Als het dan ook nog eens gaat vriezen, gaat het water onder uw tegels bevriezen. Water dat bevriest zet uit. Door het uitzetten van het water wordt uw tegel naar boven geduwd. In het beste verval hiervan is dat uw tegel los komt. In een iets minder gunstig geval kan het zelfs gebeuren dat de tegel gaat breken.

Slechte tegels?

Men zegt wanneer tegels breken dat het slechte kwaliteit tegels is en dat de hardheid van de tegels niet is zoals het zou moeten. Maar het is niet de tegel die te zwak is maar de ondergrond dat geen water doorlaat. Het kan met iedere soort en iedere dikte tegel gebeuren. Het heeft te maken met de sterkte van de ondergrond en niet met de sterkte of zwakte van de tegels.

Wat nu?

Heeft u de pech dat u een betonplaat hebt liggen waar water niet door kan. Geen paniek er zijn tal van mogelijke oplossingen om toch een mooie nieuwe terrastegel te leggen zonder enige problemen in de toekomst.

Vooral belangrijk is dat u weet hoe dik uw beton is.
Is deze niet al te dik dan kan je deze uitbreken.

Heb je het toch een aanzienlijk dikke beton dan kan je overwegen de beton kapot te schieten.

Je kan er ook voor kiezen om om de 10 cm een gat te boren. Heel veel werk en niet altijd de gewenste werking.

Kan je omhoog met je terras dan kan je kiezen voor:

Een drainagemat te leggen op de beton en waarop je nieuwe tegels lijmen. Zo drainagemat is makkelijk zelf te plaatsen maar duur in aankoop.

Als je wat meer ophoog kan, kan je kiezen om de tegels op tegeldragers of stabiliseerzakjes (diepvrieszakjes met stabilise en water. Die hard worden na loop van tijd) te leggen. Je moet in dit geval wel kijken naar de dikte en sterkte van de gekozen tegel. De gekozen tegels hebben best een dikte bij het zwevend leggen zoals men het ook wel noemen van tegelleggers: voor Blauwsteen 3 cm. Voor Graniet/basalt 2 cm. Voor Keramische tegels 2 cm.

Leg je toch liever vast dan kan je kiezen voor een laagje stabilise dat je in de juiste afwateringsgraad (2 cm per lopende meter) legt met daarboven mortel met daarop je tegel. Ook kan je de tegel lijmen op droge stabilisé.

Welk doel heeft het?

Het doel is dat er geen water onder de tegels kan blijven staan en je een optimale afwatering creëert.
Waardoor het opvriezen van de tegels niet mogelijk is.

Wat is de juiste keuze?

De keuze is afhankelijk van uw wensen en de mogelijkheden.

Weet je toch niet wat de kiezen laat een correcte analyse maken door een van onze vakmannen. Zij komen graag vrijblijvend langs om u een deskundig advies te geven. U kiest zelf of u dit werk laat uitvoeren of er zelf aan start.

Samenvatting:

Vroeger dacht men dat het belangrijk was om een harde sterkte ondergrond te leggen voor oprit, terras,… . Tegenwoordig weten we dat door de sterkte water zoals regen of smeltende sneeuw dat door de voegen onder te tegel blijft liggen. Als het dan ook nog eens gaat vriezen en het water uitzet. Dan word de tegel opgeduwd. Door dat de tegel word geduwd is de kans aanwezig dat hij loskomst in de iets minder goed geval gaat de tegel breken. Dit ligt aan de ondergrond niet aan de tegel kwaliteit of hardheid. Om Dit te voorkomen gebruiken ze tegenwoordig stabilisee. Heb je toch te pech dat je een betonplaat heb zijn er dan van mogelijkheden. Een goede vakman kan je zonder problemen de voor jou beste en gunstigste oplossing voorstellen en uitvoeren.

Wenst u meer te weten:

Kom langs in onze showroom of

aarzel niet om ons te contacteren.